Schaats-blog (10-03-2019)

In deze blog willen we een overzicht bieden van de verschillende prestaties en activiteiten op de diverse ijsvloeren in de winter van 2018/2019. Opgemerkt dat we daar als redactie ook wel een beetje afhankelijk zijn van de berichten die ons bereiken. Onze jeugd schaatsend in de IJscup op de Vechtsebanen komt daarbij in beeld, maar ook Marc Middelkoop die bij de beloften landelijke marathons voor de KPN-cup schaatst. Verder natuurlijk Xandra en Michelle Velzeboer die landelijk en internationaal bij het shorttracken hun beste beentje voorzetten. Niels de Kruik schaats lange baan. En last but not least zullen we verhalen van de belevenissen van Jeroen en Rini, maar ook van Niels in de regionale marathons op de Vechtsebanen.

29 maart 2019
In het Duitse Rostock heeft Xandra Velzeboer de Europese finale van de Starclass shorttrackcompetitie gewonnen. Bij de junioren B wist zij zowel de 1000 als de 1500 meter winnend af te sluiten. Op de 500 meter behaalde zij een tweede plaats.

10 maart 2019
Derde plaats in het eindklassement
van de C3 marathoncompetitie in Utrecht voor Rini. De top drie in deze competitie had al zoveel afstand onderling en van de rest genomen dat voor de finale het podium al bekend was. Saai, geenszins. Er is de hele winter door strijd geleverd om dagwinsten en punten waarbij pas in de laatste weken de stand in het slot viel. Met zijn derde plaats was Rini een tevreden mens, beseffend dat dit het maximale was, wat er dit jaar in zat.
Jeroen heeft de laatste weken weer wat wedstrijden met de C2 mee geschaatst en hoopt de komende zomer weer aan trainen toe te komen en daarmee ook weer op niveau te kunnen komen.
Bijna zijn we daarmee aan het eind van deze schaatsblog van deze winter gekomen, ware het niet dat de shorttrackers van geen ophouden weten en we uit die hoek toch ook nog wel wat berichten verwachten.

3 maart 2019
Voor Marc was er in Leeuwarden zijn laatste marathon voor deze winter bij de Beloften. Zoals zo vaak dit seizoen waren er zo’n 17 man aan de greep van het peloton ontsnapt.  Marc zat daar helaas niet bij, maar wist wel de sprint van het peloton als eerste af te sluiten. Al met al een goed eerste compleet seizoen, waarin alles werd bepaald of er met de groep die steevast een rondje pakte kon werden meegesprongen. En dat lukte in de eerste seizoenshelft verschillende keren.
In de regio pakte Rini in de C3 15 van de maximaal 20 punten en daarmee kan ook mede door de afwezigheid van zijn directe concurrenten de derde plaats in het klassement hem niet meer ontgaan.

25 februari 2019
In Dronten was er bij de beloften een groep van 21 man die een ronde voorsprong wist te nemen. Marc zat in het peloton en finishte als 28e. Komend weekend de finale in Leeuwarden.
Ook bij Rini ging het in de C3 wat minder. Slapjes en desondanks tijdens de wedstrijd te veel gedaan was er in de finale niet genoeg energie en kracht meer over. Met nog twee wedstrijden te gaan nog steeds plaats drie in handen.

12 februari 2019
First things first. In Sarajevo heeft Michelle Velzeboer brons gewonnen op het Jeugd-Olympisch Festival op de 1500 m shorttrack. Op de langere afstanden weet Michelle altijd weer reserve potjes energie aan te spreken. Ik herinner mij een skatewedstrijd op de Nedereindseberg in bar slecht weer waar zij in de laatste ronden de ene na de andere tegenstandster ‘opraapte’. Wat dat betref is het wedstrijdrelaas op schaatsen.nl herkenbaar. Ga zo door Michelle en dat we nog maar veel van je mogen genieten!
Marc Middelkoop mocht afgelopen weekend weer aan een zogenaamde doorstroomwedstrijd meedoen in de top-divisie van het marathonschaatsen. Het was weer een wedstrijd met veel ontsnappingspogingen en hoge snelheden. Helaas was Marc wat ziekjes, wat niet kan in dit soort wedstrijden waarbij je in topconditie moet zijn, en moest hij na zo’n beetje halfkoers uitstappen.
Via Whatsapp zagen we het bericht voorbijkomen dat Niels regionaal kampioen was geworden. Hierbij gaat het over een klassement over vier wedstrijden op verschillende ijsbanen. Ook hier weer veel lof.
In de marathoncompetitie in Utrecht heeft Rini de laatste twee wedstrijden goed geboerd. Met twee keer een vijfde plaats in de wedstrijd heeft hij de derde plaats in de competitie weer redelijk stevig in handen. Overigens was daar in de wedstrijd van afgelopen weekend wel een soloachtervolging van 10 ronden op een zeven man sterke kopgroep voor nodig.
Dan hadden we natuurlijk ook het vorige weekend nog de pupillen-wedstrijden in Nijmegen.
Een op de breedtesport gestoelde wedstrijd, dat wil zeggen instroom van beginnende wedstrijdschaatsers wordt van harte ondersteund. Ik heb geen verslag gezien en was zelf teveel met foto’s maken bezig om hier uitgebreid verslag te doen. Er was duidelijk sprake van veel enthousiasme waarbij Jelmer en Floris keurig en schaatshouding over het ijs gingen en de bochten liepen. jammer dat Jelmer in het eerste onderdeel onderuit ging en Floris een keer tussentijds van baan wisselde en een extra buitenbocht reed met een DQ als gevolg. Voorzover ik de uitslagen begrijp, hebben onze deelnemers het fantastisch gedaan en smaakt dit naar meer. De foto’s zien?

28 januari
De afgelopen weken is er toch weer het nodige gebeurd. Natuurlijk met natuurijs en de eerste natuurijsmarathon in Haaksbergen. Marc Middelkoop was daar ook van de partij en kwam in de live-uitzending nog fraai in beeld toen hij de aansluiting bij de kopgroep forceerde. Hij finishte mooi als veertiende. In de weken ervoor had Marc in de landelijke marathons in de finales even het geluk niet aan zijn zijde. Door uitwijkmanouvres verloor hij tot twee keer toe kostbare plaatsen, die niet meer waren goed te maken.
In Utrecht gaat het met Rini de ene week wat beter dan de andere. Na afgelopen zondag de lange pelotonsprint op de streep te hebben verloren moet hij de derde plaats in het klassement nu delen.

Podium 500 m met Xandra links

Xandra Velzeboer deed in Montreal mee aan het WK junioren. Zowel op de 500 als de 1500 meter haalde Xandra een finaleplaats. Op de 500 wist ze deze om te zetten in een zilveren plak. Een superprestatie! En dat nog steeds al junior-B tussen de A-junioren.

 

6 januari
Marathon Tilburg. 
De top van de beloften mocht weer meedoen bij de ‘grote’ mannen in de Top-divisie. Marc reed attent voorin mee. Er reed een groep weg die de zegen lek te krijgen van het peloton. Marc had dat ook gezien en probeerde aansluiting te krijgen en reed enkele ronden lang op een meter of vijf in de achtervolging en wist uiteindelijk aan te sluiten. Het peloton bedacht zich en haalde de vluchters toch weer terug. De benen van Marc lieten hem weten zijn ondernemingsgeest toch niet zo te waarderen en herstelden niet meer. Terwijl het peloton keer op keer op hol sloeg, zakte Marc van lieverlee steeds wat verder terug,  en na zo’n 78 van de 125 ronden werd de pijp aan Maarten gegeven.

Xandra links en Selma daarnaast bij de start van de 1000 m

NK shorttrack Heerenveen.
Via de livestream konden we daar Xandra Velzeboer, maar ook ons oud-lid Selma Poutsma bij de senioren aan het werk zien. Xandra is met haar
zeventien jaar nog juniore en Selma is pas achttien. De afgelopen vier jaar heeft Selma in Frankrijk gestudeerd en is daar ook voor de nationale ploeg uitgekomen. In het overall klassement bij de dames eindigde Selma na op iedere afstand een podiumlaats te hebben behaald op een fraaie derde plaats en Xandra haalde het podium op de 1000 meter en werd overall zesde.

1 januari 2019
Het NK-marathon in Groningen. Bij de beloften werd het een massasprint, maar niet eerder dan dat er in de laatste ronden nog een vluchter moest worden achterhaald. De snelheid in de finale lag derhalver erg hoog en veel corrigeren was er dus niet meer bij. Marc werd zevende.

30 december
Het NK-afstanden
in Thialf werd afgerond met de masstart. De aandachtige televisiekijker had al snel door dat Marc daar ook tussen de toppers aan de start was verschenen! De eerste helft van de wedstrijd schaatste hij lekker voorin mee. Toen de treintjes geformeerd werden om de sprinters naar voren te rijden, kwam hij in het gedrang en verdween uit het zicht naar de achterste helft van het peloton. Dat was jammer, want met zijn sterke eindschot lijkt de masstart een onderdeel dat Marc op het lijf is geschreven. Affijn, uiteindelijk finishte Marc nog voor Garry Hekman en Simon Schouten! Nieuwjaarsdag is het NK in Groningen.
In Utrecht zien we op zondagavond steeds meer Culemborgers aan de start. Dit keer was het Addy Brouwer die het in de C4 ging proberen. In het begin ging het fluitend, maar na een extra inspanninkje bleek dat er toch ng wat trainingsarbeid valt te verrichten. In de C3 kon Rini zijn wedstrijd deze keer zonder problemen uitrijden. Met een goed finale finishte hij als zesde, en versterkte daarmee zijn derde positie in de competitie weer een beetje.

23 december
Marc 
reed weer goed en was met de eerste grote poging tot ontsnappen mee, maar miste de slag toen een groep van zo’n 15 man zich van de greep van het peloton wist te ontdoen. Een achtervolging met twee compagnons haalde het niet vanwege het hoge tempo zowel in de ontsnapte groep als in het peloton. Bij het afsprinten van het peloton kwam hij als tweede over de streep, goed voor de achttiende plaats in de wedstrijd. Het kan niet altijd feest zijn, maar als sportman baal je dan wel.
Ook Rini baalde zondag, maar dan op zijn niveau. Het lukte in de wedstrijd niet om net als de latere winnaar weg te komen. In de laatste twee ronden haperde de motor bij het afsprinten. Zoals voorzien, maar nu wel versneld, zorgde een twaalfde plaats in de wedstrijd voor het terugzakken naar de derde plaats in de competitie met de concurrentie nu wel erg dicht op de hielen.

17 december
KPN-marathon 7, In Den Haag vervolgde Marc zijn marathonloopbaan weer bij de beloften. En opnieuw gebeurde er in deze wedstrijd genoeg. Een groep van 16 rijders wist een ronde voorsprong te nemen. Marc zat daar weer bij. Ongelukkigerwijs kwam Marc toen ten val. Na ronden achtereen op 100 meter achterstand te hebben gereden lukt het om toch weer bij de kopgroep aan te sluiten. Duidelijk dat dit een hoop energie heeft gekost en dat dit ten koste ging van de finale. Desondanks wist Marc nog als vijfde te finishen en daarmee de nodige punten te incasseren. Chapeau.
Utrecht, De eerste ontsnapping in de C3 werd nog geneutraliseerd. Vervolgens trokken de twee sterkste schaatsers er tussenuit, daarna nog twee en het peloton had geen reactie meer. Wegwezen dacht Rini met nog 15 ronden te gaan met een duopartner. Samen kwamen ze tot ongeveer een halve ronde voorsprong. Omdat de eerste twee bij het peloton wisten aan te sluiten, werd er gebeld op zes (nog zes ronden te gaan). Doordat Rini zijn partner te snel af was, eindigde hij tevreden op een vijfde plaats. Goed voor de tweede plaats in het klassement, voor zolang als het duurt.

10 december
KPN-marathon 6, 
In Alkmaar debuteerde Marc Middelkoop succesvol in de Top-divisie. Zie het aparte verslag. link
Marathon Utrecht, In de C4 reed Rene du Pischot du Plessis na een uitlooppoging toch nog naar een mooie achtste plaats. In de C3 blijft Rini sprokkelen. Iedere week top tien rijden levert ook de nodige punten. Dit seizoen is het zo als het zich nu laat aanzien strijden voor podiumplaats nr drie, waarbij het klassement er op dit moment iedere week anders uitziet. Jeroen schaatste weer in de C2 mee. Het leek wel lekker te gaan, maar de finale was zo chaotisch, dat daar geen doorkomen meer aanwas.

25 november
Marathonvierdaagse, 
met een groeiende Marc Middelkoop, hierover is een apart nieuwsbericht geschreven , zie link

Marathonschaatsen Utrecht, In de top van het klassement van de C3 geeft men elkaar weinig toe. Ook Rini draait daarin lekker mee.  Er steken er een of twee bovenuit. Met een zevende plaats deze keer, en dat terwijl het schaatsen niet lekker aanvoelde, was hij tevreden. René Miedema deed deze keer ook met de C3 mee (17e) en was zeer enthousiast.

18 november
KPN-marathon 5,
op de de mooie ijsbaan van Haarlem. Marc voelde zich erg goed en zat veel mee. In de massasprint zat het met het positie kiezen even niet mee, waardoor het ingaan van de laatste rondes niet helemaal lekker ging. Maar een achtste plaats is niet verkeerd en Marc is z’n punten voor het klassement zo toch leuk bij elkaar aan het sprokkelen.
Donderdag start Marc in de vierdaagse die vrijdag ook Utrecht aandoet.
Marathon Utrecht, ook Rini is aan het sprokkelen. In de pelotonsprint werd ie op het eind van de laatste bocht naar buiten gedrongen, ook dat een gevolg van keuzes. Anders had er misschien nog wel iets meer ingezeten dan een zesde plaats.
Bij de C4 een nieuw gezicht. Rene Miedema, bekend gezicht bij WTC als we ‘s zondags gaan skeeleren. Rene werd gelijk vijfde en zal zich komende zondag ongetwijfeld bij de C3 voegen. De andere Rene, Pichot du Plessis, reed ook lekker en finishte als zevende.

11 november
Landelijke marathon, deze keer in Heerenveen. Het was een snelle wedstrijd en de 100 ronden werden door de winnaar in minder dan 54 minuten afgeraffeld. ook nu was er weer een groepje (7 man) ontsnapt. In de pelotonsprint deed Marc weer goed mee en wist in de einduitslag de 14e plaats te scoren.
Shorttrack, In Hasselt werd Xandra Velzeboer in een starclasswedstrijd bij de junioren B met overmacht eerste (alle drie de onderdelen gewonnen). Michelle werd vierde op de 500 meter en zevende in de overalluitslag.

img 4634

Archieffoto

Marathon Utrecht. Het ijs liep een stuk beter dan de week ervoor. Bij de C3 waren er diverse ontsnappingspogingen, maar geen een slaagde. Rini gleed gemakkelijk mee en zat op het juiste moment op de goede plaats. In de eindsprint van het complete peloton wist hij zijn schaats nog net voor het snel oprukkende gevaar van vanachter als tweede over de streep te drukken.
Jeroen heeft er na een zomer zonder specifieke voorbereiding voor gekozen om een jaar in de C2 te gaan rijden. Hij schaatst daar betrekkelijk rustig mee en werd 13e.
Geen lid meer, maar wel leuk om te vermelden is dat Rene Pichot du Plessis tegenwoordig ook marathons schaatst. Hij is gestart in de C4 en heeft duidelijk de smaak te pakken. Na vorige week nog als negende te zijn gefinisht kwam Rene deze keer als 23e over de streep.
Langebaan. Niels de Kruik reed in Utrecht twee nieuwe Pr’s. Op de 500 m een 46.04 en op de 1000 m kwam hij uit op 1.38.31.
Ook Kris-Ton was hierbij van de partij. 500 m 46.66, 1000 m 1.36.26 en op de 3 km 5.14.21. Hij had het gevoel nog conditie tekort te komen. Dat wordt bijtrainen!

6 november
Jumbocup. Van de eerste wedstrijd om de Jumbocup van onze jeugd is een apart bericht verschenen.

Marc in zijn nieuwe outfit

Landelijke marathon. Marc reed op zijn thuisbaan in Utrecht een bekeken marathon. Zes man wisten tijdens de 100 ronden een rondje te pakken. Bij het afsprinten van het peloton reed Marc de snelste ronde van het hele pact en hoefde maar 1 man voor zich te dulden en werd zo achtste van de wedstrijd. Een heel mooi resultaat.
Shorttrack. Xandra mocht als invalster mee naar de Worldcup-wedstrijd in het Canadese Galgary. Zij kwam in actie op de 500 meter en wist daar heel gaaf door te dringen tot de kwartfinale. Uiteindelijk eindigde zij op de 23e plaats!
Marathon Utrecht. Pas de tweede wedstrijd in competitieverband. Na een twaalfde plaats in de eerste wedstrijd finishte Rini deze keer als achtste. Het ging moeizaam, maar in de finale toch attent en voorin aanwezig, maar geen macht  meer in het lijf om tot nog grootsere daden te komen. Verder geen deelnemers van onze club.