Lingezicht route

lingezicht2005-05-13Het hardnekkige riviertje kwam al in de 6e eeuw voor Christus tot leven, als een zijarm van de Waal. Vrijwel oorspronkelijk slingert het zich van oost naar west door de Betuwe over een lengte van ruim 100 km met een verval van negen meter.

Over het landschap daartussen is nog nooit een klacht vernomen. Integendeel! Met name het traject tussen Enspijk en Leerdam is om zijn rijke natuurschoon geliefd bij fietsers, wandelaars en kanovaarders. Wie niet over eigen materiaal beschikt kan dat huren bij de ‘De Betuwse Stromen’ in Enspijk en Leerdam (tel 0345-651269). Een speciale transportservice haalt uw gehuurde spullen (kajaks, maar ook fietsen) desgewenst bij het eindpunt weer op.

linge3aIn vroeger tijden trad de Linge regelmatig buiten haar oevers zodat complete woongebieden onder water liepen. Eerst in de 11e eeuw kwam hier verandering in met de aanleg van dijken. Daar waar de zwakke, natuurlijke dijken het begaven ontstonden zowel binnendijks als aan de rivierzijde tal van diepe kolken en ‘wielen’ (plassen) die met dichte rietkragen, kleine moerassen, eeuwenoude grienden en wilgenhakbosjes inmiddels tot beschermd gebied zijn verklaard.

De grootste kolk is de ‘Galgenwiel’ bij Asperen waar gekuifde futen spetterend spelen op de plas. Duikeenden zoeken voedsel onder water. In de uiterwaarden langs het jonge riet en perceeltjes omzoomd met struiken en bomen scharrelen soms lawaaiig ganzenfamilies, op zoek naar wat te eten.

linge_breed_panorame

Ook slingert de Linge zich dwars door de belangrijkste fruitgebieden van ons land. Sommige boerderijtjes met groene luiken en bemoste daken lijken door de dijk te worden geknuffeld,- zo dicht liggen zij tegen en onder de waterkering aan. Op andere plaatsen hangen in het najaar de appels tot over de weg aan de bomen. Dit is het thuis van Flipje, de bessenrode fruitmascotte van de Betuwe. Maar ook hier heeft de vooruitgang zijn tol geëist. De Europese regelgeving gebood sanering van de Nederlandse fruitteelt waarbij het rooien van oude, hoge bomen werd gekoppeld aan Brusselse premies.

Fiere ouderwetse bongerds verdwenen zo op het ritme van rinkelende penningen om plaats te maken voor moderne, lage bomen (onderstammetjes) die echter wel het moeizame gebruik van hoge plukladders overbodig maakten. Het fruit vooral appels en peren, maar tegenwoordig ook weer wat kersen kun je nu zo van de takken plukken, hetgeen de prijszetting natuurlijk ten goede komt.

linge_met_molen

Toch staat de Betuwe ieder voorjaar weer volop in bloei. Een uitbundig lentefestijn, goed voor een ware invasie van ‘bloesemtoeristen’. Met name het gebied, op en rond de beroemde Appeldijk bij Tricht, heeft het lang zwaar te verduren gehad van gemotoriseerd toerisme. Met de Betuwe in bloei passeerden hier dagelijks circa tienduizend auto’s. Een woud van blik, waardoor zelfs Jantje uit het beroemde versje geen pruim meer zag hangen, ook al waren ze als eieren zo groot.. Door tenslotte een aantal wegen voor gemotoriseerd verkeer af te sluiten kunnen wandelaars en skaters weer ongestoord genieten van het fraaiste bloesemfeest langs de Linge. Vol pit, die Betuwe!