Onderwerpen: Programma en Overstappen op speedskates
Maar eerst: Proefles
Bij alle lessen en trainingen is het mogelijk om vooraf een tot niets verplichtende proefles te volgen!
Programma
Lessen jeugd (dinsdag of woensdag)
Op de skeelerbaan kunnen er door de jeugd t/m 12 jaar skatelessen gevolgd worden. Aan het eind van het seizoen worden deze lessen afgesloten met het diplomaskaten. Er zijn verschillende diploma’s te behalen.
Op de woensdag wordt (18.45-19.45) in groep I de basis gelegd met het oefenen van basisvaardigheden en spelvormen, die vervolgens op de dinsdag (18.45-19.45) in groep II worden uitgebouwd met het accent op behendigheid en snelheid.
Wedstrijdtraining jeugd (maandag en donderdag)
Vanaf de jongste leeftijden kan er meegedaan worden met de training voor de wedstrijden (18.45-19.45). Alle kinderen kunnen aan de regionale competitie mee doen (zo’n 10 wedstrijden per seizoen)
Lessen junioren en volwassenen (woensdag)
Voor junioren en volwassenen zijn er op de skeelerbaan lessen voor beginners (20.00-21.00).
De lessen voor de beginners duren het gehele seizoen, met uitzondering van de vakantieperiode. Hierbij worden de basisbeginselen van o.a. het rollen, remmen en keren bijgebracht.
Conditieskaten (dinsdag)
Op de skeelerbaan is er wekelijks een interval training voor toerskaters (20.00-21.00). Hart- en longfunctie worden gestimuleerd en door de afwisseling van inspanning en rust krijgt het lichaam de gelegenheid zich aan te passen. Door de combinatie met het skaten van toertochten (duurtraining) wordt er aan een complete conditieverbetering gewerkt.
Trainingsgroep (maandag)
Het op het juiste conditieniveau komen en blijven voor het deelnemen aan wedstrijden is het doel van deze groep. Op de skeelerbaan wordt er wekelijks een intervaltraining afgewerkt (20.00-21.00). Voor het duurwerk wordt er in groepsverband een tocht door de polder gereden.
Recreantenuur (dinsdag)
Naast het conditieskaten is het op dinsdag mogelijk om te skaten zoals je zelf wilt, veel of weinig, rustig of wat sneller (20.00-21.00). Voor adviezen en vragen is er een trainer op de baan, die je met raad en daad verder kan helpen. Het recreantenuur valt onder het baanlidmaatschap.
Vrij skaten
Naast lessen / trainingen en recreantenuur bestaat er de gelegenheid om op de baan op eigen gelegenheid te skaten. Dit is mogelijk als de baan open is op donderdagavond van 20.00 – 21.30 uur en op vrijdagavond van 19.00 – 21.00 uur.
Vrij schaatsen
In de winter wordt de baan onder water gezet. Wanneer het voldoende vriest, kan er tijdens de openstellingsuren geschaatst worden.
Wekelijks toeren
Op zondagmorgen om 9.00 wordt er vanaf de skeelerbaan in Culemborg gestart voor een toertocht door het buitengebied.
De intentie is om op basis van ‘wat je kan’ en conditie verschillende groepen te vormen. Ook zijn er een paar keer per jaar zogenaamde thematochten, zoals bijvoorbeeld de Bloesemtocht en de Snerttocht.
Veiligheid: een helm is verplicht, evenals bij de jeugd pols-, knie- en elleboogbeschermers. Bovendien zijn tegenwoordig gebitsbeschermers verkrijgbaar. Iedereen is in dat opzicht verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid.
Mijn hobby- skates verruilen voor speed-skates?
Je ziet vast wel eens die snelle gasten met hun blitse speed-skates voorbij schieten. Dat wil jij misschien ook wel? Maar bedenk wel dat het rijden op hobby-skates anders is dan met speed-skates.
- Wanneer zal ik overstappen op speed-skates?
Het antwoord is; Wanneer je eraan toe bent. En dat is niet voor iedereen hetzelfde moment. Soms is het zelfs beter om te wachten met overstappen naar speed-skates.
- Doe daarom eerst het volgende.
Check (en vraag je ouders om een eerlijke reactie):
- sta ik recht op mijn skates, ook tijdens het skaten en niet alleen als ik eraan denk?
- kan ik ook een flink eind op één skate rollen (links en rechts)?
- rem ik goed, ook met skates zonder een remblok?
- kan ik op skates met lage schoenen skaten, zonder dat mijn enkels zwikken?
- wil ik vooral snel kunnen skaten en vind ik trucjes op skates minder belangrijk?
- (zie hierboven)
- heb ik mijn trainer om advies gevraagd?
Kun je alle vragen hierboven met ‘ja’ beantwoorden. Ga dan naar ‘Stapje voor stapje’
- Stapje voor stapje
Om de overstap naar inline-skates te kunnen doen is het verstandig om dat in de volgende stapjes te doen met telkens een aantal trainingen tussen de stapjes. Zet pas de volgende stap als de vorige stap echt goed lukt. - haal het remblokje van je eigen skates en kom naar de trainingen.
- oefen hoe je skates met een lage schoen het beste kunt strikken, met een extra lus bovenin.
- overleg of je om te wennen tijdelijk al grotere wielen onder je hobby skates kunt (laten) zetten.
- misschien kan je om te proberen van iemand speed-skates te lenen.
- kies niet gelijk voor het laagste model schoen, neem een iets hogere (halfhoge).
- kies niet meteen voor grotere wielen, ze zijn niet alleen zwaarder, maar je staat meteen ook een stuk hoger en daardoor minder stabiel.
- kies voor een frame waar je zowel vier maar ook drie wielen in kan zetten, zodat ze wat minder zwaar zijn.
- overleg met je trainer.
Tenslotte: het materiaal is een stuk beter (en meestal ook duurder), maar dat voordeel houd je alleen als je ze op tijd onderhoud geeft: altijd direct nadat ze nat zijn geworden, en minimaal 1 keer per jaar. Dus: uit elkaar halen, lagers eruit en schoonmaken.
Op YouTube staat een prima instructie-video van OomsSport.
Succes met je keuze!
PS: Stehmann Sport2000 in Zaltbommel kent een huur/ lease-constructie voor de schoenen. Vooral handig als je nog in de groei bent en je schoenen snel weer te klein kunnen zijn. Maar hou wel de hiervoor genoemde stappen aan.