Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee

Om hun honger naar natuurijs en lange afstanden te stillen trokken een zestal leden van onze club naar de Oostenrijkse Weissensee. De basisconditie was goed na een hele zomer zowel op de baan als in de polder geskeelerd te hebben. Daarna werd in oktober omgeschakeld naar de kunstijsbaan en ook werden nog wat bezoekjes gebracht aan de 3 kilometer lange baan in Biddinghuizen in de Flevopolder.


Omdat het in Oostenrijk net als bij ons een beetje een kwakkelwinter is, was het nog even spannend of de ijsmeester van de Weissensee er nog wel in zou slagen om een fatsoenlijke baan te creëren. Bovenop een mooie laag zwart ijs was een flinke laag sneeuw gevallen, die doordrenkt was met water en zo tot een bovenlaag van sneeuwijs was bevroren. Met een weersverwachting die overdag temperaturen flink boven nul voorspelde was dat een verre van ideale situatie. Doordat het ’s nachts nog flink afkoelde en een graad of acht vroor en er geen wind was die de kou verjoeg kwam alles uiteindelijk nog redelijk op zijn pootjes terecht. Wel werd het in de middag door het zachter wordende ijs een zware bevalling voor de schaatsers die wat langer deden over het volbrengen van de tocht over 200 km. Scheuren in het ijs waren niet eens het grootste probleem, eerder waren dat de vele uitgereden zwakke plekken in het sneeuwijs, die je met grote regelmaat in een klap tot staan probeerde te brengen, waarna het staan in een moeite doorging tot liggen oftewel leidde tot de zoveelste valpartij.


Onze strijders hadden allemaal verschillende doelstellingen zo leek het. Uiteindelijk legden Mattijs, Jan en Kris-Ton de 200 km ook daadwerkelijk af. Mattijs op z’n speciale Weissensee schaatsen presteerde het daarbij om geen enkele keer te vallen, voor de rest kwam dit over als een werkelijk unieke prestatie.


Hoewel het weer niet bevorderlijk was voor de situatie op het ijs, kan niet onvermeld blijven dat het bijzonder fraai was. Heldere luchten, dus met een hele dag de zon aan de hemel waarbij het ook nog eens absoluut windstil was. Kortom het was genieten geblazen.