Schaatsen op het Runmeer in Zweden

Adviezen en ervaringen van Martin voor hen die aspiraties hebben om op het Runmeer in Zweden te gaan schaatsen.

Na 5 dagen schaatsen op het Runnmeer, wat tips voor hen die het de komende weken of komend jaar overwegen.
De meeste informatie is te vinden op www.natuurijszweden.nl. De banen, de reis en een link naar het weerbericht. Helaas wordt de informatie over de baanverzorging niet actueel bijgehouden.

Boeken

  • Boek laat. Hou de 14-daagse weersvoorspelling in de gaten en boek pas als de website vermeldt dat het ijs overal dik genoeg is en er goed schaatsweer voorspeld wordt.
  • Laat boeken levert v.w.b de accommodatie geen probleem op. Ook tijdens de Runnweek in februari met KNSB toertochten en wedstrijden is er voldoende accommodatie in Falun beschikbaar.

De reis
 –             Vlieg naar Stockholm Arlanda. Vandaar is het nog circa 230 km naar Falun.
De vliegreis kost voor een retour tussen de € 100 en € 180, afhankelijk van tijdstip en maatschappij. In ons geval € 140 met KLM. ‘s Morgens vroeg vanaf Schiphol en ‘s avonds laat weer terug.
–              De treinreis van Arlanda naar Falun is goed te doen. Oplaadmogelijkheid, wifi en koffiebar in de treinen. De treinreis is vooraf te boeken. In Zweden verschilt het tarief van de treinreis per uur. In daluren soms 50% van piekuren. Tarief circa € 28 p.p. voor een enkele reis als senior in daluren. Denk om de senioren of studenten korting indien van toepassing.
–              Een goed alternatief is een auto huren op Arlanda. Vanaf 3 personen te overwegen.
Met een huurauto kan je op de dag van aankomst  of vertrek nog even schaatsen. Je kan dan de bagage voor het inchecken in het hotel of na het uitchecken in de auto laten.
Met een huurauto ben je flexibeler.
Van accommodatie in de stad naar een opstapplaats op het ijs vergt ruim 30 minuten stevig doorwandelen.
Logies
–              De jeugdherberg-achtige hostels zijn goedkoop. B.v in Falu Fängelse Vandrarhem,  de voormalige gevangenis € 32 p.p. per nacht, incl. bedlinnen in een tweepersoons cel. Ontbijt € 8. Handdoek huren of meenemen. De hostels vermelden dat je een slaapzak mee moet brengen. In ons geval sleepten we die voor niets mee. In de hostels is mogelijkheid om zelf te koken.

In Falun

  • Uit eten.

De Zweedse equivalent van onze afhaalchinees is de Pizza en Kabab tent. Voor  € 8 een grote pizza, een pasta maaltijd, fish and chips, enz. De porties zijn mannenporties en koffie, brood en garnituur zijn gratis.

  • Naar het ijs. Vanuit de stad ruim 3o minuten wandelen of de bus.

Lijn 11. € 3 per enkele reis. Uitstappen  bij halte Kopparforgat en rechtsaf 800 m naar het ijs wandelen.
–              Koek en zopie zoals wij dat kennen is er niet. De Zweden nemen zelf hun eten en drinken in rugzakjes mee. De op de ijskaart aangegeven eet- en drink mogelijkheden zijn niet altijd open en vooral duur.
–              Bier bij het eten is duur. Bier in de supermarkt is goedkoop. De prijs is recht evenredig met het alcohol percentage.

Op het ijs
–              De baanverzorging is wisselend en de logica waarom soms de ene baan wel en andere niet geveegd worden heb ik niet ontdekt.
–              Contacten. Zweden die elkaar niet kennen lopen en schaatsen elkaar straal voorbij. Als je opgewekt gedag zegt krijg je eerst een verbaasde blik, enkele seconden bedenktijd en         daarna een reactie of een gesprek.

  • In de Runn winterweek zijn tijdens de KNSB evenementen de banen vrij toegankelijk en te gebruiken om je eigen tocht te maken.
  • De KNSB toertochten over 100 en 200 km kenden een erg matige bezetting en het inschrijfgeld van € 55 bij laat inschrijven is hoog. Voor wie al een schoenendoor met medailles heeft: rij je eigen tocht en geniet van omgeving.
  • Veel zweden schaatsen met gebruik van langlauf stokken, hou afstand.