Blog schaatsseizoen 2017/2018

      Geen reacties op Blog schaatsseizoen 2017/2018

5-3-2018
Xandra Velzeboer heeft Nederland de eerste en enige individuele medaille bezorgd op het WK Shorttrack voor junioren. In Polen zorgde de eerstejaars B-junior voor een grote verrassing door brons te winnen op de 500 meter. In de superfinale over 1500 meter Xandra werd knap vierde. Omdat ze op de 1000 en 1500 meter buiten de prijzen viel eindigde ze in het eindklassement Velzeboer op plaats vijf. De Nederlandse dames met Xandra in hun gelederen wisten de B-finale van de aflossing op hun naam te schrijven en werden daarmee vijfde.

In de regionale marathoncompetitie heeft Rini bij de C3 ondanks lichamelijke maleur de laatste twee maanden, toch nog een podiumplaats in het eindklassement weten te behalen. Het lukte hem om de laatste twee wedstrijden weer uit te rijden en de noodzakelijke punten bij elkaar te sprokkelen om een derde plaats veilig te stellen. Op 1 punt na lukte het zelfs nog bijna om de tweede plaats te heroveren, maar die actie werd doorzien. Met een vijfde podium in zes jaar is er sprake van een mooie reeks die tot tevredenheid stemt.

 

25-2-2018
Weer een aflevering van De Weissensee verder kijken we even terug op de afgelopen weken.
Xandra Velzeboer schaatste de selectie trials voor de WK junioren. Door als 1e te eindigen heeft ze zich rechtstreeks geplaatst voor de WK in Polen van 2-4 maart 2018. Ondertussen hebben zowel Xandra als Michelle zich ook nog eens geplaatst voor de Europacup Finale shorttrack eind maart in Letland.
Niels de Kruik heeft meegedaan aan het NK-marathon voor de pupillen B. Hij behaalde daar een elfde plaats. naar eigen zeggen had er mogelijk nog wel wat meer ingezeten. Wij vinden het een mooie prestatie.

22-1-2018
Niels de Kruik behaalde in de marathoncompetitie bij de pupillen B de eerste plaats. In de gecombineerde finale voor A en B pupillen wist Niels zoals de meeste van de voorgaande keren achter een A pupil beslag te leggen op de tweede plaats. Mooi werk Niels.

In de C-3 werd Rini deze keer negende en leverde wederom punten op zijn achtervolgers in. Het wordt eentonig. Niet na te vertellen laatste hectische ronden waarin van alles gebeurde en wat fysieke problemen. Het echte vlammen lijkt helaas verleden tijd.

15-1-2018
Alleen de C-3 in Utrecht deze keer. Rini reed lekker mee en had oog voor zijn concurrenten. Vier ronden voor het eind ging de vlam in de pan. Ondanks dat hij in het tweede spoor belandde ging Rini goed mee. In de laatste bocht kon hij nog een concurrent verschalken, maar meer zat er deze keer nog niet in. Tevredenheid overheerste bij wederom een zesde plaats. Duidelijk dat de ene niet gelijk is aan de andere.
Volgende week de finale van de jeugdcompetitie.

8-1-2018
Op het NK shorttrack voor senioren in Heerenveen verraste Xandra Velzeboer met een super optreden tussen de gevestigde orde van de nationale ploeg. Als juniore B moest Xandra eerst een timetrial schaatsen om tot het kampioenschap toegelaten te worden. Nadat dat was gelukt verraste zij door op de 500 meter een bronzen plak te halen. Op de 1000 en 1500 meter haalde ze een mooie vierde plaats en op de 3000 meter werd zij zevende. Overall was dit goed voor een supermooie vierde plaats.
Niels de Kruik deed bij de pupillen B mee aan de gewestelijke kampioenschappen marathon in Haarlem. Tijdens de wedstrijd kreeg Niels op kop jammergenoeg last van kramp en finishte uiteindelijk als zevende.
In de C-3 van de regionale competitie was Rini niet helemaal fit en eindigde met al zijn belagers voor hem als zevende. Uiteraard werd zijn voorsprong in het klassement daarmee weer wat kleiner.

3-1-2018
Op Nieuwjaarsdag werden op de Vechtsebanen in Utrecht de Nederlandse Kampioenschappen marathon geschaatst. Bij de neo-senioren ging Marc Middelkoop van start. En het ging goed, hij was met regelmaat goed voorin te vinden. Helaas ging Marc na 64 rondjes onderuit en spatte de droom uiteen. Jammergenoeg zijn er nu geen landelijke marathons meer waar Marc zijn opgaande lijn in kan bevestigen, we gaan nu naar koudere oorden voor een vervolg op natuurijs.

26-12-2017
In Breda scheelde het maar weinig of Marc Middelkoop had zijn eerste competitiepunten bij de beloften in de landelijke marathoncompetitie gehaald. Ook zelf heeft Marc het gevoel dat het steeds beter gaat. Het lukte 9 man om weg te rijden en een ronde te pakken. Nadat de rook van het afsprintende peloton was opgetrokken bleek Marc op een tweeëntwintigste plaats over de streep gekomen (nummer 20 krijgt nog punten). Nieuwjaarsdag is het NK-marathon vanaf 12.45 u op de Vechtsebanen in Utrecht.

16-12-2017
Op het NK-junioren in Thialf mocht Marc Middelkoop starten op de 3000 meter. Met 4:05.93 reed Marc een nieuw persoonlijk record, goed voor een vijftiende plaats.
In de vroege zondagochtend waren er drie van onze jeugdschaatsers die (met ouders) al even na zevenen op de ijsbaan in Utrecht stonden. Ruben en Evy konden hun tijden van vorige keer jammergenoeg niet verbeteren. Floris reed z’n eerste wedstrijd en deed dat met verve. Over de drie dagraces reed Floris de snelste gemiddelde tijd tot op heden.
Ook was er in Utrecht weer een pupillenmarathon. Niels de Kruik zette voor het ingaan van de laatste ronde aan, maar kwam net niet voor de andere rijders bij de bocht. Daardoor moest hij meer meters maken en finishte uiteindelijk als derde. Van de vier gereden wedstrijden was dit de eerste waarbij Niels een andere B-pupil voor zich moet dulden. In het klassement leidt Niels met een ruime voorsprong.
De C-3 eindigde weer in een massasprint. Rini werd daarbij, niet geheel fit toch nog zesde en blijft klassementsleider.

11-12-2017
Op de Scheg in Deventer reed Mark zijn marathon bij de beloften in het peloton keurig uit. Een groep van negentien man wist een ronde te pakken. Meesstal zorgt dat ook voor een beetje rust in de groep. Het peloton mocht door de lap 11 ronden voor het eind afsprinten.
Door het zesbanentournooi was er geen regio-marathon in Utrecht. Komend weekend de laatste van dit jaar.

3-12-2017
Alleen de regio in de C-3 deze keer voor wat betreft het marathonschaatsen. 35 rondjes tempo met af en toe een ruggenstrekmomentje. Rini voelde zich goed en had na de geslaagde ontsnapping van vorige week de smaak te pakken en probeerde met verschillende ontsnappingspogingen mee te gaan. Helaas kwam hij die energie in de finale te kort. Twee rondjes voor het einde nam hij de kop maar in de laatste ronde werd hij door een vijftal collega’s overvleugeld. Te weinig power meer over in de benen. Toch niet ontevreden. Tot op heden lukt het nog iedere keer om voorin mee te doen en punten te sprokkelen.
In Oberstdorf werd Xandra Velzeboer weer twee bij de Starclass shortrackwedstrijd junioren-B. Op de 500 meter werd zij vierde, maar op de 1000 en 1500 meter behaalde ze twee mooie tweede plaatsen, bij elkaar genoeg voor een tweede overall.

26-11-2017
Niels schaatste zondag weer een wedstrijd over 7 ronden. De wedstrijd werd een bijna kopie van de vorige. Niemand wilde echt kopwerk doen, wat we wel vaker zien bij de jeugd. Het duurde dus even tot er zo’n twee rondjes voor het eind de vaart in kwam. De A-pupil van NINO demareerde voor uit het groepje en was te sterk voor de rest. Niels volgde op ca 20 meter en werd als B-pupil weer de beste van de rest. Netjes Niels.

img 4634

archieffoto

In de C-3 ging het gas er op de Vechtsebanen al weer vrij snel op. Twee man reden weg, nog geen ramp, nog twee en nog twee. Nu werd het toch serieus dacht Rini en besloot om zelf ook een poging te wagen om het peloton achter zich te laten. Dat lukte en met een achterstand van ca 80 meter op de kopgroep werd de achtervolging ingezet. En met succes, na het aansluiten had de kopgroep een voorsprong van een halve ronde op het peloton. Dat bleef een aantal ronden zo. Niet iedereen in de kopgroep deed z’n werk naar behoren. Toch brak het moreel van het peloton en vervolgens werd de voorsprong rap groter. Met nog een rondje of negen te gaan sloten zeven man aan bij het peloton, niet iedereen uit de kopgroep had het gered. Het peloton moest afsprinten en de zeven kregen de laatste vijf rondjes vrij baan. Rini gooide anderhalve ronde voor het eind de knuppel in het hoenderhok, maar kon buitenom in de bocht onvoldoende versnellen om de rappe mannen te verrassen en was vervolgens gedwongen om ook de volgende bocht aan de buitenkant te blijven rijden en was vervolgens gezien. Een vijfde plaats met vijf bonuspunten voor de ronde voorsprong was het resultaat. Wel voldoende om zich in de de top van het klassement te nestelen.
De landelijke rijders waren te gast in Hoorn. een baan met ook altijd goed ijs. Helaas was deze keer Marc niet van de partij, dus valt voor ons ook weinig meer over te berichten.

19-11-2017
In Utrecht leek er afgelopen week meer te doen rond de baan dan erop. Wat was het geval. Alle schaatsers van de marathoncompetitie in Utrecht hadden een email thuis gereden, met het verzoek de indelingscriteria nog eens goed door te lezen, want met name in de C-3 zou er te hard worden gereden, bijna net zo hard als in de C-2, waardoor de helft niet eens finishte. Toch een leuk compliment als je dan nog gewoon van voren mee kan doen. En inderdaad afgelopen zondag zag het peloton er in de C-3 anders uit. Ook de gemiddelde rondetijd was fors hoger. Benieuwd hoe dat verder gaat. Rini reed overigens met in het begin ‘heerlijk’ slappe benen naar een zesde plaats. Een goeie laatste ronde? Nee, daar blijft het nog minstens een week op wachten.
In Haarlem ging Marc z’n wekelijkse gevecht aan. Het ijs was zoals daar gebruikelijk goed. Zoals hij het zelf omschrijft was het weer veel hollen en stilstaan en dus energie vretend. Bijna wist hij de wedstrijd helemaal uit te rijden. de teller bleef op 88 ronden steken, maar Marc gaat daarmee de goede kant op. Zoals eerder gezegd, het is een kwestie van tijd.

12-11-2017
De Vechtsebanen in Utrecht waren afgelopen weekend het toneel van de landelijke marathonwedstrijden. De beloften met Marc Middelkoop in de gelederen mochten de spits afbijten met hun 100 ronden. Het ging als vanouds, van dik hout zaagt men planken, met de ene na de andere ontsnappingspoging. Voor Marc ideaal om zijn conditie al wedstrijden rijdend te verbeteren en zo zijn overstap naar het marathonschaatsen steeds meer allure te geven. Benieuwd waar we in de tweede helft van het seizoen staan. Halverwege werd de wedstrijd vanwege de gevolgen van een valpartij stilgelegd, niet echt in het voordeel van Marc. Marc kon bijkomen, maar de mannen die het tempo iedere keer een boost gaven konden dat ook. Na de hervatting bleek dit ook en ging het spervuur aan tempoversnellingen onverminderd verder. Na totaal zo’n 70 rondjes zakte Marc door het peloton naar achteren en was het over en uit. Komend weekend nieuwe ronde, nieuwe prijzen!

Bij de C-3 op zondagavond leek het wel of men een kopie van de beloftenwedstrijd een dag eerder wilde produceren. Gelijk na de start ging de beuk erin. Veel ontsnappingspogingen en dus veel relatief snelle ronden. Daardoor ook weer behoorlijk wat valpartijen van mensen die het blijkbaar allemaal te machtig werd. Het was knokken en werken om een plaatsje voorin te bemachtigen en te behouden. Na 34 rondjes ging de bel en was Rini hoewel geen winstkansen meer, toch goed van de partij. Opnieuw drama in de laatste bocht. Te scherp aan de binnenkant rijden bracht hem uit balans waardoor er opnieuw een aantal mensen binnendoor voorbij kwamen. Een negende plaats was wat overbleef. In de overall-stand goed voor een zesde plaats, waarbij de eerste drie al flink op afstand staan.
Bij de Starclass-shorttrackwedstrijden in het Zwitserse Davos was het nu bij de junioren-B de beurt aan Xandra Velzeboer om haar beste beentje voor te zetten. Ze wilde niet achterblijven bij zusje Michelle een week eerder en reed een uitstekend toernooi door op alle afstanden, de 1500 meter, de 500 meter en de 1000 meter als tweede te finishen. Hierdoor behaalde ze ook de tweede plaats in het eindklassement, achter de Italiaanse Elisa Confortola. Op de foto de finish van de 500 meter waar ze net 0,012 seconden te kort kwam om als eerste te finishen. De beste 8 van het eindklassement over 3 Starclass wedstrijden mogen in maart meedoen aan de Europacup Finale in Letland waar tegen de beste 8 van Oost-Europa wordt gestreden.

6-11-2017
In Heerenveen ging Marc opnieuw op voor 100 ronden bij de beloften. aan het eind van de avond bereikte ons goed nieuws, Marc had de marathon keurig in het peloton uitgereden. Chapeau! Zaterdagavond kan je in Utrecht in levende lijve ervaren hoe hard als dat dat gaat, als het peloton bij de toeschouwers langs de kant een kleine storm doet losbreken. Kom Marc in het pak van ACE om 17.45 uur aanmoedigen.
Alleen de C-3 dan zondag nog met Rini en zo’n 50 anderen aan de start voor 40 rondjes. Het bewijs kwam weer op tafel, iedere wedstrijd is weer anders. Deze keer lukte het drie dapperen om aan de greep van het peloton te ontkomen en een rondje voorsprong te nemen. Dat laatste is met een absurd slechte geluidsinstallatie altijd weer aanleiding voor verwarring in het peloton. Wanneer gaat er afgesprint worden? Met nog zes ronden op het bord, spoot iedereen opeens weg. Oh shit, dat kon weleens de laatste ronde zijn, stom, stom, stom. En dat voor een ervaren rot. Met nog een keer flink gas geven werd het toch nog weer een tiende of elfde plaats met een op vier na snelste ronde. Er moet binnenkort toch een keer meer in zitten. We gaan het zien.

29-10-2017
Bij de pupillen-B deed Niels het weer goed. Als B-pupil hoefde hij in de marathoncompetitie ook deze keer maar weer 1 pupil-A voor te laten gaan. Niels had voor een andere strategie gekozen en liet nu anderen het kopwerk doen. Twee ronden voor het eind ging het lont in het kruidvat en werd er gedemarreerd. Verrast of niet keek Niels gelijk tegen een flinke achterstand aan en hij kreeg het geslagen gat niet meer dicht gereden. Positief was zeker dat het gat ook niet groter werd. We kijken al weer uit naar de volgende wedstrijd.
In Leeuwarden reed Marc Middelkoop zijn eerste marathon bij de beloften. Daarbij gaat het van dik hout zaagt men planken. Men blijft maar gaan en momenten van rust zijn een schaars goed. De wedstrijden op zich zijn daarom het aanzien juist meer dan waard. Na twintig rondjes zat Marc al aan zijn max. Hij heeft het daarna nog tot rondje 53 uitgehouden. Het positieve daarvan is zeker dat er verbetering mogelijk is.
Bij de C-3 in Utrecht zat Rini er weer goed bij. Jammergenoeg werd het rondebord met nog drie ronden te gaan een keer niet gedraaid, wat uiteraard invloed had op de finale die kort daarvoor was ingezet. In kansrijke vijfde positie in de voorlaatste bocht kreeg Rini een zwieper van de man die voor hem ging staan omdat ie dacht dat er al gefinisht was. Aan de binnenkant kwam een flinke groep voorbij. Desondanks lukte het om met een flinke inspanning er nog 10 punten voor een elfde plaats uit te slepen. Schril contrast met een mogelijke top drie-notering. Helaas verder geen deelnemers vanwege blessures en ziekte.
Het shorttrackverhaal kennen we verder niet, maar we zagen een foto van Michelle Velzeboer bij het shorttrack voorbijkomen waaruit we konden opmaken dat Michelle daar de winst naar zich toe had getrokken. Mooie opsteker dan toch?
Aanvulling. Het bleek te gaan om de eerste wedstrijd van de Starclass-competitie In het Italiaanse Bergamo. De beste acht van deze 3 west-Europese wedstrijden gaan naar de Europacup Finale. Michelle werd 1e op de 1500 meter en de 1000 meter en won daarmee overtuigend het eindklassement van dit weekend in haar categorie.

25-10-2017
Met de IJsselcup is voor de langebaanschaatsers de winter al begonnen, maar ook voor de marathonschaatsers gaat het sinds zaterdag met de competitie weer om het echie.

In Utrecht ging Niels de Kruik voor de regionale marathoncompetitie bij de pupillen-B van start. Over zeven ronden werd er samen met de pupillen-A gereden. Niels maalde daar niet om en nam brutaal de kop om dat zes ronden lang vol te houden. Nadat Niels zijn bordje leeg gegeten was, lukte het een van de A-pupillen, die zijn krachten had weten te sparen om Niels in de laatste ronde te passeren. Niels werd keurig tweede en wist maar liefst 5 A-pupillen achter zich te houden.
In de C-3 categorie was Rini vn Veen na wat blessureleed weer van de partij en kon gelijk vol aan de bak. Het ging boven verwachting en in de laatste ronde wist hij nog wat plaatsen te winnen en uiteindelijk als zesde te finishen.
Kris-Ton van Buuren had een week geleden nog wel in een trainingswedstrijd gereden maar moest vanwege een blessure nu helaas in d C-2 verstek laten gaan.
Ondanks een flinke trainingsachterstand ging Jeroen van Veen toch nog bij de C1 van start. Na de nodige dertigers moest hij een zogenaamd preventief rondje nemen om vervolgens weer aan te sluiten en de wedstrijd uit te rijden. Zo kan je ook je conditie verbeteren en bijtrainen.
Marc Middelkoop schaatst zaterdag eerst nog een langebaanwedstrijd maar gaat een week later wel bij de Beloften in Leeuwarden in de landelijke marathoncompetitie van start. Dat zijn altijd enorm energieke wedstrijden en beslist de moeite waard om aan te zien. Agendatip: op 11 november in Utrecht.
Van alles wat dus deze eerste keer. Deze week start van de landelijke marathons in Amsterdam en een zes-banen wedstrijd in Utrecht. Over twee weken het vervolg.