Vroege vogels

      Geen reacties op Vroege vogels

Jumbo IJscup 14 november 2021 – geschreven door Marieke Muller 

“Nee niet nu al mam, het is nog donker buiten en ik wil nog slapen…..”. Toch stonden er acht schaatskanjers om 06:45 uur voor de ingang van de Vechtse Banen klaar voor de eerste Jumbo IJscup: Maura, Bram, Gijs, Merle, Evy, Roemer, Isabel en Lars! 

Altijd weer spannend, zo’n wedstrijd! En helemaal als er een soort mist boven de baan hangt. Schaatsen aan, helmen op, vingers in de handschoenen, want het is best fris bij het ijs zo vroeg in de ochtend. 

De dweilmachine draait het laatste rondje en dan mogen ze het ijs op. Honderdachttien deelnemers, jongens en meisjes door elkaar in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar, gaan het ijs op om nog snel een rondje in te rijden voor de wedstrijd start. Op het programma staat drie keer een 100 meter. 

Onze schaatsers mogen zich opstellen voor de eerste ritten. Er zijn drie banen naast elkaar uitgezet op de twee lange zijden van de baan en daar starten op twee plaatsen drie kinderen tegelijkertijd voor hun rit. Zo gaat het als een speer en is de eerste 100 meter al snel door alle kinderen gereden. 

Voor een aantal schaatsers van onze club was het de eerste keer dat ze meededen aan een wedstrijd. Dan rij je hoe dan ook een persoonlijk record en dat is leuk! Een enkeling dweilde de baan nog even extra, stond ook weer snel op de ijzers om toch over die finishlijn te flitsen. Onze kanjers deden het erg goed en na de eerste 100 meterrit konden ze nog twee keer proberen om sneller de eindstreep te halen. 

Ter afsluiting van de sprintwedstrijden werd er een massastart gehouden: alle jongens tegelijkertijd aan de start om eerst 100 meter achter twee ‘gidsen’ aan te schaatsen en op het signaal van de bel vier rondes (toch een ruime 1500 meter!) te knallen! Daarna waren onze dames aan de beurt om dezelfde prestatie te leveren. Met hun tong op de punten van de schaatsschoenen kwamen ze over de finish! 

Koude voeten, beurse plekken, moe, maar voldaan trokken we onze schaatsen weer uit en stonden de papa’s en mama’s buiten bij de ingang om hun kampioenen in de armen te sluiten. Iedereen mag trots zijn op de prestaties die zijn geleverd! 

Zeker de moeite om zo vroeg voor uit de veren te moeten; de volgende keer zijn we er weer bij!