Wet van Murphy voor Fleur Veen

      Geen reacties op Wet van Murphy voor Fleur Veen

Afgelopen week verscheen er in De Gelderlander een artikel met een interview met Fleur. Al even niets meer van gehoord zal je zeggen. Klopt, lees hieronder het artikel.

Fleur Veen hoopt dat ze snel weer pijnvrij kan sporten

HEERENVEEN/BEUSICHEM  – Fleur Veen heeft een pechjaar achter de rug. En nog altijd kampt de talentvolle schaatsster, die ook op de skeelers rijdt, met fysieke klachten.  ,,Maar ik word hier alleen maar sterker van.”

Rob Hirschmann 28-11-18, 08:05

In het krachthonk in Heerenveen © Pouw Jongbloed

Eindelijk had ze de hersenschudding die haar vorige seizoen verpestte, achter zich gelaten en voelde ze dat ze weer op haar beste niveau begon te komen. Maar deze zomer kreeg skeelertalent Fleur Veen uit Beusichem ineens enorm veel last van haar buik. ,,Elke inspanning deed pijn”, vertelt de Beusichemse, nadat ze afgelopen week in het het Medisch Spectrum Twente in Enschede drie dagen maagonderzoek heeft gehad.

Verzuring

Fleur Veen op archiefbeeld met haar skeelers © William Hoogteyling

Het onderzoek moet uitwijzen wát nu precies de oorzaak van de pijn is. ,,De dokters denken dat het komt door een pees aan mijn middenrif. Die knelt tijdens het uitademen mijn maagslagader af, wat leidt tot een zuurstoftekort in mijn maag. Daarom moet ik meer ademen en heb ik snel last van verzuring.”

Veen krijgt deze week de uitslag van het onderzoek en hoopt dat die de vermoedens bevestigen. Dan kan ze waarschijnlijk worden geopereerd. ,,Dan zou ik blij zijn, heb ik een bevestiging. Bewijs dat ik niet gek ben. Kan ik een nare periode afsluiten.”

Die nare periode begon in de zomer van 2017. Bij een val brak ze een sleutelbeen en liep ze een hersenschudding op. Dat ongeval gooide haar hele winterseizoen, waarin ze normaal gesproken schaatst, in de war. Met als resultaat dat ze zich niet goed kon voorbereiden op het nieuwe skeelerseizoen.

Vijf hechtigingen
,,Ik had een trainingsachterstand en liep ik achter de feiten aan. Pas richting het NK in mei begon ik op niveau te komen. Op de eerste dag viel ik al. Vijf hechtingen in mijn kin. Op dat moment baalde ik. Een dag later reed ik in de finale van de 1000 meter voorin, maar na een foutje in de laatste bocht werd ik vijfde. Toen dacht ik wel: wat was er gebeurd als ik gisteren niet was gevallen?”

De artsen denken dat het komt door een pees in mijn middenrif
Fleur Veen Veen is al jaren een belofte op de skeelerbaan. Op haar achtste begon ze begon ze bij SSV Lek en Linge in Culemborg, ze plaatste zich in elke leeftijdscategorie wel voor het EK. Op nationaal niveau won ze jaarlijks medailles. Vorig seizoen reed ze voor het eerst mee bij de senioren. Ze verhuisde voor haar studie (Technische Natuurkunde aan de Universiteit van Groningen) en haar sport naar Heerenveen. Daar traint ze in de winterperiode wekelijks vele uren in ijsstadion Thialf. Ze werkt daar hard aan het verwezenlijken van haar droom: deelname aan het WK bij de senioren. Want dat zit er, denkt ze, ondanks alle tegenslagen, zeker nog in.

Medailles
,,Afgelopen jaar deden er al meiden mee die in de jeugd niet veel harder reden dan ik. Sommigen heb ik zelfs verslagen. We verdeelden toen de medailles. Dat geeft mij moed.”

Opgeven is voor haar geen optie. Ze heeft hard gewerkt aan haar topsportcarrière en wil die niet zomaar opgeven. ,,Ik ben pas 19 en vind het nog steeds leuk. Ik ben er speciaal voor in Heerenveen gaan wonen. Dan zeg je niet zomaar: ik stop ermee. Een tijdje terug reed ik een wedstrijd op Madeira. Mijn prestaties waren nog niet zo goed, maar ik vond het wel weer leuk om in het buitenland te rijden. Het gaf vertrouwen.”
Ze hoopt dat het geluk haar nu eens toelacht, het liefst in de vorm van een positieve uitslag van het maagonderzoek. Maar wat die uitslag is, Veen laat zich er niet door ontmoedigen. ,,Ik word er alleen maar sterker van.”