Xandra Velzeboer Europees Kampioen shorttrack

Archieffoto NK

In Ventspils, Letland, werd dit weekend de Europa Cup finale voor de shorttrack junioren verreden. Via de StarClass-competitie in West-Europa hadden zowel Xandra als Michelle Velzeboer zich geplaatst voor dit officieuze EK. Zij streden tegen de acht besten van de Danubia Cup, de Oost-Europese variant van de StarClass.

Nationaal kampioene Xandra Velzeboer verkeerde nog steeds in uitstekende vorm. Na haar historische medaille op het WK voor junioren (brons op de 500 meter) sleepte ze nu de officieuze Europese titel binnen. De B-juniore liet Elisa Confortola uit Italië en landgenote Anne Floor Otter achter zich in het klassement. Alleen op de 1500 meter moest Velzeboer de Italiaanse voor zich dulden.

Achter een Hongaarse en een Poolse werd Michelle Velzeboer bij de junioren C derde in het klassement. De nationaal kampioene won zilver op de 1500 meter en brons op de 500 meter.

Als slotafstand voor de junioren stond de aflossing op het programma. Nederland won zowel bij de dames als bij de heren. Michelle en Xandra Velzeboer, versloegen met hun ploeggenoten met overmacht Tsjechië, Polen, Hongarije en Italië.