Xandra Velzeboer verrast op NK shorttrack

Als eerstejaars juniore B wist Xandra Velzeboer uit Culemborg zich met haar zestien jaar verrassend goed te presenteren op het Nederlands Kampioenschap shorttrack voor senioren. Op de 500 meter wist zij zelfs een bronzen medaille te scoren.

Twee uur voor aanvang van het NK in Heerenveen moest Velzeboer zich nog plaatsen via een time trial. Daarbij behaalde zij een tweede plaats en daarmee een startbewijs voor het NK senioren. Ze mocht daarbij de strijd aan gaan met de reeds zeer ervaren rijdsters uit de Nationale ploeg, zoals Rianne de Vries, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof.

Op de eerste afstand, de 1500 meter, wist zij al te verrassen door  de finale te halen en daarin vierde te worden.  Ook op de 500 meter plaatste ze zich voor de finale waarin ze een prachtige 3e plek met bronzen medaille behaalde. Blijkbaar verkeerde Xandra in een supervorm want, het verhaal wordt eentonig, ook op de 1000 meter stond ze in de finale en werd ze vierde. Met een zevende plaats op de slotafstand over 3000 meter eindigde ze In het overallklassement door deze mooie afstandsresultaten uiteindelijk als vierde. Een uitstekend resultaat voor Xandra die traint bij het RTC Midden in Utrecht op de Vechtsebanen en ’s zomers op de skeelers aan haar conditie werkt bij Schaats- en Skatevereniging Lek en Linge in Culemborg.